Higijena ruku i tijela

Ivica Knezović, dr. med., specijalist infektolog
Preneseno sa portala PLIVAmed.net

Prikriveni patogeni mikroorganizmi u kućanstvu vrebaju iz kuhinja, kupaonica, podova i namještaja i mogu biti izvor zaraze. Za uspješnije izbjegavanje zaraza patogenim mikroorganizmima iz kućanstva, donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta za održavanje higijene površina.

Kada sve treba oprati ruke?

Temeljito i redovito pranje ruku većinom je dovoljno da se prekine širenje mikroorganizama. Dokazano je da se pravilnim pranjem ruku uništava više od 99% prolazne mikroflore pa tako i patogenih mikroorganizama. Prema tome, operite ruke:

 • uvijek kad izgledaju prljavo i
 • uvijek kad izvana dolazite kući ili na radno mjesto

Kod poslova u kuhinji:

 • prije jela
 • prije kuhanja
 • nakon obrade sirovog povrća, mesa i ribe

Pri korištenju sanitarnog čvora:

 • poslije WC-a
 • prije i poslije promjene pelena
 • nakon poslova oko zaprljanog rublja

Kod kontakta s kućnim ljubimcima:

 • poslije čišćenja pribora
 • poslije igre

Pri radu oko stana ili kuće:

 • poslije čišćenja
 • poslije rada oko cvijeća, sa zemljom i u vrtu

Kod poslova vezanih uz zdravstvene probleme:

 • prije stavljanja kontaktnih leća
 • prije davanja ili uzimanja lijekova
 • prije obrade manjih rana ili opeklina
 • nakon dodira s izlučevinama (slina, iscjedak iz nosa, krv, povraćeni sadržaj)
 • nakon njege nepokretnih bolesnika

Kako pravilno oprati ruke?

ako se čini da je pranju ruku gotovo spontana aktivnost, potrebno je prisjetiti se nekoliko važnih koraka koji osiguravaju učinkovito pranje:

 1. Namočite ruke pod mlazom tople vode.
 2. Nanesite na ruke malo tekućeg sapuna.
 3. Snažno trljajući rasporedite sapun i vodu po cijeloj površini ruku, posebno pažljivo između prstiju i na područje ispod nokta.
 4. Isperite ruke pod mlazom vode.
 5. Temeljito posušite ruke koristeći suh i čist ručnik ili papirnati ubrus.

Njega kože

Ako ste pažljivo pročitali upute o tome kad sve treba prati ruke, sigurno ste zaključili da je to puno puta dnevno. Točno, osobito danas kad živimo dinamično s puno obveza. I ne samo odrasli, nego i školska djeca i mladi. Učestalo pranje ruku neodgovarajućim sredstvom može uzrokovati velike probleme, a u konačnici i oštećenje kože. Ako se to dogodi, naša koža prestaje biti barijera za patogene mikroorganizme - oni, kroz oštećenu, suhu i ispucanu kožu, ulaze u organizam i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje. Našoj koži treba prirodna masnoća i vlaga kako bi ostala zdrava. Birajte pažljivo sredstva za pranje ruku, jer uz učinkovito pranje, moraju i njegovati kožu štiteći je od isušivanja i odmašćivanja.

Bebe i mala djeca

SAVJET:
1. Za čišćenje i dezinfekciju površina preporučujemo Vam ASEPSOL Eko!
2. Za dezinfekciju i njegu ruku bez upotrebe vode preporučujemo Vam PLIVAsept blue

Već ste saznali da novorođenčad, bebe i mala djeca do pet godina starosti pripadaju u najugroženiji dio populacije, jer im se imunološki sustav tek razvija. Bebe se rađaju samo s kratkoročnim imunitetom koji su dobili od majke kroz pupčanu vrpcu. Bebe hranjene majčinim mlijekom dobivaju važne imunosne faktore u prvim mjesecima svog života. Kako najbolje zaštiti bebu i malu djecu? Prvo i najvažnije - pranjem ruku uvijek kad im pristupamo. Kada i kako već smo opisali. Upozorite stariju djecu i odrasle da ne diraju bebine prstiće ma kako sićušni i slatki bili - vrlo dobro znate kako bebe vole imati ručice u ustima! Ali to je samo početak - treba posebnu pažnju posvetiti čišćenju i njezi bebine kože i kose:

 • Svaki dan pažljivo operite bebino lice, vrat, ruke i guzu mlakom vodom koristeći za svaki dio tijela novu pamučnu vaticu. Kožu dobro posušite mekanim, suhim ručnikom.
 • Najmanje dva do tri puta tjedno bebu okupajte i operite joj kosu. Koristite mlaku vodu i odgovarajuću blago sredstvo za pranje. Pri izboru sredstva za pranje imajte na umu da je bebina koža posebno osjetljiva i podložna oštećenjima i alergijskim reakcijama.
 • Redovito mijenjajte pelene. Ne zaboravite odgovarajućim dezinficijensom za površine prebrisati stol na kojem presvlačite bebu, posebno ono mjesto na koje odlažete zaprljanu pelenu.

Evo i nekoliko savjeta za vrijeme kad novorođenče postaje prava mala puzajuća "napast":

 • Posebno pripazite na higijenu bebinih ruku.
 • Redovito održavajte čistoću podova koristeći odgovarajući dezinficijens za površine.
 • Nemojte dopustiti bebi da puže u prostorima za koje niste sigurno kako su održavani ili u čekaonicama ambulanti i bolnica.

A kad se beba osovi na noge i krene u pobjedonosne pohode po parkovima:

 • Ne zaboravite temeljito pranje ruku pri povratku kući.
 • Provjerite stanje pješčanika u kojem se igraju djeca. Imajte na umu da je vlažni pijesak dobro mjesto za razmnožavanje patogenih mikroorganizama i razvoj parazita. Ne zaboravite da i mačke i psi vole pješčanike, a često su u parkovima bez nadzora vlasnika.
 • U park, na izlet uvijek ponesite odgovarajući alkoholni dezinficijens koji dezinficira i njeguje ruke bez upotrebe vode. Saznajte više u sljedećim poglavljima.

Stariji i bolesni članovi obitelji

SAVJET:
1. Za čišćenje i dezinfekciju površina preporučujemo Vam ASEPSOL Eko!
2. Za pranje ruku osoba koje skrbe o bolesnim i nepokretnim članovima obitelji preporučujemo Vam PLIVAsept pjenušavi, deterdžentni antiseptik!

Stariji, bolesni i nepokretni ljudi također su vrlo ugrožena grupa koja zahtijeva posebnu njegu i skrb. Higijena ruku, tijela i kose opisana u poglavlju o bebama i maloj djeci može se primijeniti i za ovu populaciju. Jednako tako, ne zaboravite redovito čišćenje i dezinfekciju površina - namještaja i podova ako skrbite o bolesniku. Ali morate zaštiti i sebe i ostale članove obitelji - važno je da ne prenosite eventualno prisutne patogene mikroorganizme s bolesnika na sebe i okolinu. Moguće je da dođete u dodir s krvi, slinom, povraćenim sadržajem, mokraćom i stolicom bolesnika - NE ZABORAVITE HIGIJENU RUKU!U ovom slučaju čak Vam preporučujemo upotrebu pjenušavog dezinficijensa za pranje i njegu Vaših ruku.

Što kada pri ruci nema vode?

SAVJET: Za dezinfekciju i njegu ruku bez upotrebe vode preporučujemo Vam PLIVAsept blue!

Što napraviti na putu, u automobilu, vlaku? Što na izletu, u parku, što kad dijete padne i ogrebe koljeno? Što na ulici, nakon posjete bolnici, banci, nakon vožnje autobusom ili tramvajem? Bilo bi najjednostavnije odgovoriti - doći kući i oprati ruke! No to je vrlo često nemoguće, jer putovanje traje dugo, jer je dijete baš najgladnije u parku, jer nam je usput pekarnica ili kiosk brze prehrane. Kada nemate pri ruci vode, dezinficirajte ruke alkoholnim dezinficijensom. Pazite pri tome da sredstvo koje odaberete uklanja sve patogene mikroorganizme, a njeguje i štiti kožu.