Higijena površina u kućanstvu
Prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., specijalist mikrobiologije s parazitologijom
Preneseno sa portala PLIVAmed.net
Prikriveni patogeni mikroorganizmi u kućanstvu vrebaju iz kuhinja, kupaonica, podova i namještaja i mogu biti izvor zaraze. Za uspješnije izbjegavanje zaraza patogenim mikroorganizmima iz kućanstva, donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta za održavanje higijene površina.
SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju površina sanitarnog čvora preporučujemo Vam ASEPSOL Eko.
Kupaonica i WC su mjesta gdje vjerojatno očekujete najveće opasnosti kad su u pitanju patogeni mikroorganizmi te s najvećom pažnjom pristupate čišćenju i dezinfekciji tih prostora. Možda da dodamo još samo nešto:
- najveći rizik u ovim prostorima su površine koje često diramo rukama - pipe, ručke WC-ispirača, kvake na vratima, daska za školjku; ta mjesta treba redovito čistiti i dezinficirati sredstvom za dezinfekciju površina - pripazite da sredstvo koje ste odabrali ne oštećuje površine!
- zastore za tuš kabinu, spužve ili kape za tuširanje redovito čistite i dezinficirajte; nastojte ih držati suhima kad nisu u upotrebi;
- ručnike redovito mijenjajte, nikad nemojte upotrijebiti mokri ručnik;
- neka svaki član obitelji ima svoj ogrtač, ručnik, kapu, spužvu i četkicu za zube;
- uvijek dobro operite ruke nakon pranja i čišćenja sanitarnog čvora i baratanja prljavim rubljem.
Kuhinja
SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju kuhinjskih elemenata, hladnjaka, škrinja i posuda za otpatke preporučujemo Vam ASEPSOL Eko
Na početku smo rekli da su izvori moguće zaraze ljudi, kućni ljubimci, hrana i voda. Potrebno je, stoga, posebnu pažnju dati higijenskom čuvanju i pripremi hrane:
- Prije pripreme hrane obavezno operite ruke.
- Nakon rukovanja sirovim mesom, ribom, jajima ili neopranim povrćem obavezno operite ruke.
- Prije pripremanja hrane operite i dezinficirajte radnu površine. Isto ponovite nakon rukovanja sirovim mesom, ribom, jajima ili neopranim povrćem.
- Nikad ne držite zajedno kuhanu i sirovu hranu.
- Redovito čistite i dezinficirajte hladnjak i škrinju odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju.
- Redovito čistite i dezinficirajte posudu u koju odlažete otpatke od hrane.
- Operite temeljito ruke prije jela.
- Ne dopustite kućnim ljubimcima kontakt sa sirovom ili pripremljenom hranom.
Podovi i namještaj
SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju površina od plastike, drva i ostalih materijala, namještaja i parketa preporučujemo Vam ASEPSOL Eko
- Pored redovitog čišćenja i održavanja, potrebno je podove od laminata, plastičnih materijala, kamena i dr. povremeno dezinficirati odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju površina. Provjerite da sredstvo koje ste odabrali ne oštećuje površine.
- Ako u obitelji imate bebu, malo dijete ili kućnog ljubimca, dezinficirajte površine podova i namještaja redovito.
- Nakon čišćenja temeljito operite ruke.