PLIVASEPT TINKTURA - 1 l

D dermatici
08 antiseptici i dezinficijensi
A antiseptici i dezinficijensi
C bigvanidi i amidini
52 klorheksidinske kombinacije

SASTAV

0,5% klorheksidin diglukonata u 70% izopropanolu

INDIKACIJE I NAČIN UPOTREBE

  • dezinfekcija očišćenih površina, namještaja, opreme i pribora;
  • dezinfekcija čiste intaktne kože prije manjih zahvata, npr. prije davanja injekcija, infuzija, prije incizija, biopsija i sl.

U te se svrhe rabi prskanjem iz bočice s raspršivačem ili brisanjem pomoću natopljene čvrste tkanine ili gaze. Pusti se da djeluje dok se ne osuši.

KONTRAINDIKACIJE

Preosjetljivost na klorheksidin.

SVOJSTVA I DJELOVANJE

Alkoholni dezinficijens za kožu i površine, gotov za uporabu, baktericid, uključujući MRSA (humani bolnički soj) prema pr EN 12054 i HRN EN 1276 te prema EN 13727 uključujući soj Acinetobacter baumanii , fungicid prema HRN EN 1650 te prema EN 13624, virucid prema EN 14476 i tuberkulocid prema EN 14348.

  • detergentni antiseptik za ruke i kožu
  • baktericid, uključujući MRSA, fungicid i virucid

Na bakterijske spore ne djeluje.
PLIVA®sept tinktura je bezbojna otopina karakterističnog mirisa po izopropanolu. To je dezinficijens visoke kakvoće jer sadržava klorheksidin i izopropanol, dvije aktivne tvari, koje se međusobno dopunjuju i pojačavaju u mikrobicidnom djelovanju. Širok antimikrobni spektar alkohola te njegovo brzo djelovanje nadopunjuje se produljenim djelovanjem klorheksidina zahvaljujući filmu koji se na površinama i koži stvara nakon nanošenja te štiti od daljnje antimikrobne kontaminacije.
Različiti materijali dobro podnose ovu otopinu, no, ne smije se nanositi na površine koje su osjetljive na djelovanje alkohola. Ne nadražuje kožu i ne izaziva reakcije preosjetljivosti osim u osoba preosjetljivih na klorheksidin što je vrlo rijetko.
Djeluje u prisutnosti organskih tvari.

MJERE OPREZA I UPOZORENJA

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorhekisidin vrlo su rijetke. PLIVA®sept tinktura se ne smije upotrijebiti za ispiranje tjelesnih šupljina. Ne smije doći u dodir s mozgom, s moždanim opnama i sa srednjim uhom, s očima niti sa sluznicama. Ako se to dogodi, valja ih odmah temeljito isprati vodom. Ne smije se nanositi na površine koje su osjetljive na djelovanje alkohola, npr. akrilno staklo. PLIVA®sept tinktura je zapaljiva. U slučaju gutanja, ne izazivati povraćanje, već isprati usta vodom, te potražiti pomoć liječnika.

NAČIN ČUVANJA

Čuvati u dobro zatvorenim originalnim spremnicima. Čuvati zaštićeno od svjetlosti, podalje od plamena, izvora paljenja i izvora topline pri temperaturi do 25°C. Čuvati izvan dohvata djece.