PLIVASEPT BLUE - 200 ml

D dermatici
08 antiseptici i dezinficijensi
A antiseptici i dezinficijensi
C bigvanidi i amidini
52 klorheksidinske kombinacije

INDIKACIJE

  • higijenska dezinfekcija ruku (utrljavanje)
  • kirurška priprema ruku (utrljavanje)

KONTRAINDIKACIJE

Preosjetljivost na klorheksidin.

SVOJSTVA I DJELOVANJE

Alkoholni antiseptik za ruke, gotov za uporabu, baktericid (prema HRN EN 1040 i pr EN 12054 – uključujući MRSA, i EN 1500-CEN/TC 216 te prema EN 13727 uključujući soj Acinetobacter baumanii), tuberkulocid (prema EN 14348), fungicid (prema HRN EN 1275, HRN EN 1650 te prema EN 13624) i potpuni virucid (prema EN 14476+A1). Smanjuje transijentnu floru ruku u tijeku 30 sekundi za više od 99%. Ima produženo antimikrobno djelovanje 3 sata (prema EN 12791). Djeluje u prisutnosti organskih tvari. Sadrži sredstva za njegu kože, izvrsno se podnosi. Dermatološki je provjeren.

  • alkoholni antiseptik za ruke
  • baktericid, uključujući MRSA, tuberkulocid, fungicid i potpuni virucid
  • produženo antimikrobno djelovanje

NAČIN UPORABE

PLIVA®sept blue se rabi nerazrijeđen.

Higijenska dezinfekcija ruku
1. Na dlanove suhih ruku i zapešća nanese se PLIVA®sept blue (najmanje 3 ml) i utrljava u kožu ruku i zapešća te između prstiju, sve dok se koža potpuno ne osuši (najmanje 30 sekundi).
2. Ako su ruke vidljivo onečišćene, prije postupka higijenskog utrljavanja, nečistoću valja ukloniti postupkom higijenskog pranja tekućim sapunom(PLIVA®sept losion ili detergentnim antiseptikom PLIVA®sept pjenušavi).

Provjeren prema pr EN 1500

Kirurška priprema ruku (utrljavanje)
Nakon kirurškog pranja (PLIVA®sept pjenušavi) na osušenu kožu ruku i podlaktica te između prstiju nanese se PLIVA®sept blue (najmanje 5 ml) i utrljava postupno sve dok se koža potpuno ne osuši (najmanje 30 sekundi).

Provjeren prema EN 12791.

TRUDNOĆA I DOJENJE

Dozvoljena je uporaba u trudnica i dojilja, jer je transdermalna resorpcija zanemariva.

MJERE OPREZA I UPOZORENJA

Kod osjetljivih osoba kod dugotrajnog kontakta moguća je nadražajna reakcija kože. Reakcije preosjetljivosti na klorheksidin vrlo su rijetke. PLIVA®sept blue se ne smije upotrijebiti za ispiranje tjelesnih šupljina. Ne smije doći u dodir s mozgom, moždanim opnama i srednjim uhom, s očima niti sa sluznicama. Ako se to dogodi, valja ih odmah temeljito isprati vodom. U slučaju gutanja, ne izazivati povraćanje. Isprati usta vodom i potražiti pomoć liječnika.

NAČIN ČUVANJA

Čuvati u dobro zatvorenim spremnicima. Čuvati zaštićeno od svjetlosti, podalje od plamena i izvora paljenja, te izvora topline, pri temperaturi do 25 °C! Čuvati izvan dohvata djece.