Higijena površina u kućanstvu

Prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., specijalist mikrobiologije s parazitologijom
Preneseno sa portala PLIVAmed.net

Prikriveni patogeni mikroorganizmi u kućanstvu vrebaju iz kuhinja, kupaonica, podova i namještaja i mogu biti izvor zaraze. Za uspješnije izbjegavanje zaraza patogenim mikroorganizmima iz kućanstva, donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta za održavanje higijene površina.

SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju površina sanitarnog čvora preporučujemo Vam ASEPSOL Eko.

Kupaonica i WC su mjesta gdje vjerojatno očekujete najveće opasnosti kad su u pitanju patogeni mikroorganizmi te s najvećom pažnjom pristupate čišćenju i dezinfekciji tih prostora. Možda da dodamo još samo nešto:

  • najveći rizik u ovim prostorima su površine koje često diramo rukama - pipe, ručke WC-ispirača, kvake na vratima, daska za školjku; ta mjesta treba redovito čistiti i dezinficirati sredstvom za dezinfekciju površina - pripazite da sredstvo koje ste odabrali ne oštećuje površine!
  • zastore za tuš kabinu, spužve ili kape za tuširanje redovito čistite i dezinficirajte; nastojte ih držati suhima kad nisu u upotrebi;
  • ručnike redovito mijenjajte, nikad nemojte upotrijebiti mokri ručnik;
  • neka svaki član obitelji ima svoj ogrtač, ručnik, kapu, spužvu i četkicu za zube;
  • uvijek dobro operite ruke nakon pranja i čišćenja sanitarnog čvora i baratanja prljavim rubljem.

Kuhinja

SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju kuhinjskih elemenata, hladnjaka, škrinja i posuda za otpatke preporučujemo Vam ASEPSOL Eko

Na početku smo rekli da su izvori moguće zaraze ljudi, kućni ljubimci, hrana i voda. Potrebno je, stoga, posebnu pažnju dati higijenskom čuvanju i pripremi hrane:

  • Prije pripreme hrane obavezno operite ruke.
  • Nakon rukovanja sirovim mesom, ribom, jajima ili neopranim povrćem obavezno operite ruke.
  • Prije pripremanja hrane operite i dezinficirajte radnu površine. Isto ponovite nakon rukovanja sirovim mesom, ribom, jajima ili neopranim povrćem.
  • Nikad ne držite zajedno kuhanu i sirovu hranu.
  • Redovito čistite i dezinficirajte hladnjak i škrinju odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju.
  • Redovito čistite i dezinficirajte posudu u koju odlažete otpatke od hrane.
  • Operite temeljito ruke prije jela.
  • Ne dopustite kućnim ljubimcima kontakt sa sirovom ili pripremljenom hranom.

Podovi i namještaj

SAVJET:
Za pranje i dezinfekciju površina od plastike, drva i ostalih materijala, namještaja i parketa preporučujemo Vam ASEPSOL Eko

  • Pored redovitog čišćenja i održavanja, potrebno je podove od laminata, plastičnih materijala, kamena i dr. povremeno dezinficirati odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju površina. Provjerite da sredstvo koje ste odabrali ne oštećuje površine.
  • Ako u obitelji imate bebu, malo dijete ili kućnog ljubimca, dezinficirajte površine podova i namještaja redovito.
  • Nakon čišćenja temeljito operite ruke.